Στον εορτασμό του Chuseok, οι Κορεάτες φτιάχνουν songpyeon. Photo: Dovletoglou Eftychia via Canva |
Το Chuseok είναι μια από τις μεγαλύτερες κορεατικές γιορτές, παρόμοια με την αμερικανική Ημέρα των Ευχαριστιών. Έχει όμως και αρκετές ομοιότητες με τον εορτασμό του Πάσχα και την Ανάσταση του Χριστού.
Παρακάτω, θα κάνω μια εκτενή αναφορά και στις δύο γιορτές.
Το Chuseok είναι μια πολιτιστική, θρησκευτική γιορτή που επικεντρώνεται στην οικογένεια και τους προγόνους. Έχει επιρροές από τον Βουδισμό, τον Κομφουκιανισμό και τον Σαμανισμό και γιορτάζεται συνήθως στα τέλη Σεπτεμβρίου ή στις αρχές Οκτωβρίου. Φέτος, σύμφωνα με το σεληνιακό ημερολόγιο, οι Κορεάτες το γιορτάζουν από την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου έως το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου. Είναι μια αργία που διαρκεί τρεις ημέρες και κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών, τα καταστήματα είναι συνήθως κλειστά καθώς οι περισσότεροι πηγαίνουν στις πόλεις τους να γιορτάσουν με τις οικογένειές τους, να τιμήσουν τους προγόνους τους και να ευχαριστήσουν για τη φθινοπωρινή σοδειά. Είναι σύνηθες να φεύγεις λίγες μέρες πριν τις διακοπές, οπότε το Chuseok διαρκεί περίπου 5-6 ημέρες για κάποιους.
Ο εορτασμός του Πάσχα είναι χριστιανικός και διαρκεί επτά ημέρες. Είναι κινητή γιορτή, όπως το Chuseok και γιορτάζεται τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο. Του χρόνου πέφτει από τις 25 έως τις 31 Μαρτίου. Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, τα περισσότερα καταστήματα λειτουργούν με μειωμένο ωράριο και άλλα κλείνουν. Τις πρώτες έξι μέρες τιμούμε τη ζωή και τη θυσία του Χριστού στον σταυρό, πηγαίνουμε στην εκκλησία και τα μεσάνυχτα του Σαββάτου μαζεύεται η οικογένεια και πηγαίνουμε στην εκκλησία με τη λαμπάδα για να ακούσουμε το «Χριστός Ανέστη». Την έβδομη μέρα γιορτάζουμε την Ανάσταση. Οι περισσότεροι άνθρωποι πηγαίνουν στη γενέτειρά τους για να γιορτάσουν με όλη την οικογένεια, να τιμήσουν τη σταυρική θυσία του Χριστού και να γιορτάσουν την Ανάστασή του. Αυτή η εβδομάδα ονομάζεται Μεγάλη Εβδομάδα.
Songpyeon (Dovletoglou Eftychia)
Επιπλέον, οι δύο γιορτές έχουν παράδοση στο φαγητό, καθώς συγκεκριμένα πιάτα μαγει-ρεύονται εκείνες τις μέρες.
Οι Κορεάτες γιορτάζουν το Chuseok φτιάχνοντας songpyeon, τα οποία είναι κέικ ρυζιού με σουσάμι, κόκκινα φασόλια και άλλα είδη φασολιών, κάστανων, μελιού και πολλά άλλα.
Στην Ελλάδα, το λαμπρόψωμο δε λείπει από το πασχαλινό τραπέζι. Είναι ένα είδος ψωμιού με σουσάμι, μέλι και καρύδια. Με τον καιρό, αντικαταστάθηκε από το τσουρέκι, το οποίο είναι χωρίς γέμιση, αλλά τώρα κυκλοφορεί και με γέμιση λευκής ή μαύρης σοκολάτας, ξηρούς καρπούς και πολλά άλλα.
Εκτός από φαγητό, παρατηρούμε ότι στην κορεατική γιορτή υπάρχει και το beolcho, που είναι η συντήρηση των προγονικών τάφων. Η οικογένεια μαζεύεται για να τιμήσει τους προγόνους με μια επίσκεψη και να καθαρίσει τον τάφο των συγγενών τους από τα ζιζάνια.
Στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του εορτασμού της Μεγάλης Εβδομάδας, συνηθίζεται η οικογένεια να επισκέπτεται τους τάφους των οικογενειών της, να τους καθαρίζει, να αφήνει φρέσκα λουλούδια και να ανάβει ένα κερί.
Original article: κάνε κλικ εδώ
Writer: Dovletoglou Eftychia
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου