Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024

Η επίσκεψή μου στο Moonkiz, την πρώτη ασιατική καφετέρια στην Ελλάδα

 

Η καφετέρια Moonkiz είναι στη Θεσσαλονίκη και σερβίρει γλυκά, σνακ και ροφήματα από την Ασία.
 

Πάει μία εβδομάδα περίπου που επισκέφτηκα την καφετέρια Moonkiz στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Βρίσκεται στη Γεωργίου Σταύρου 8 και είναι ένα στενό στα δεξιά όπως κατεβαίνεις από την εκκλησία Αγία Σοφίας και διασχίζεις τον πεζόδρομο. Είναι ένα στενό πριν την Τσιμισκή. Το ωράριο λειτουργίας του είναι κάθε μέρα από τις 8:00-23:00


Αυτή είναι η πρώτη καφετέρια ασιατικής θεματολογίας που δημιουργείται στην Ελλάδα και το πρώτο κατάστημα άνοιξε στη Θεσσαλονίκη. Η προετοιμασία πήρε περίπου ένα με ενάμιση χρόνο και με την πρώτη μέρα λειτουργίας δέχτηκε ο ιδιοκτήτης, κ. Δημήτρης Τριανταφύλλου, προτάσεις για franchise από Καβάλα, Αθήνα και Ισραήλ. Τον ρώτησα ποια είναι αυτά που φεύγουν περισσότερο και αρέσει ο κόσμος και μου είπε ότι προτιμάνε τα boba milk tea και το taiyaki (βάφλα ψαράκι). Τα εγκαίνια δεν έχουν γίνει ακόμη και σκέφτονται να κάνουν μια συνεργασία με χορευτικές ομάδες της K-pop, ώστε να γίνει χαμούλης στο κέντρο.

Τη διακόσμηση του χώρου έχει αναλάβει η εταιρεία Tomato Creative που σκέφτηκε μια ολόκληρη θεματολογία. Η κεντρική ιδέα ήταν η εξής: Υπάρχουν έξι φιλαράκια. Ο KIAN, ο ILA, ο NUR, ο ZIA, ο OOYU και ο MILO και έχουν μια αποστολή. Να ταξιδέψουν σε όλο τον γαλαξία για να βρουν τις πιο νόστιμες συνταγές του σύμπαντος και τελικά τις βρήκαν στη Θεσσαλονίκη και άραξαν χαλλλαρά!Ο Nur εστιάζει στα τσάγια, ο Milo στα γλυκά, ο Kian στους χυμούς, ο Zia στον καφέ, ο Ooyu στις τηγανίτες και ο Ila στα αλμυρά σνακ. 

Έχοντας εστιάσει στην Κορέα, παρουσιάζουν μια καφετέρια που έχει όλες τις επιγραφές του και το σάιτ του στην κορεατική γλώσσα. Επίσης, παίζει μόνο K-pop στο μαγαζί. Όμως, το κύριο μενού του δεν εστιάζει μόνο στην Κορέα, αλλά και την Ιαπωνία. Από Κορέα έχουν το γνωστό bingsu που είναι κάτι σαν παγωτό. Με λίγα λόγια είναι θρυμματισμένος πάγος σε διάφορες γεύσεις και μπορείτε να βρείτε 5 διαφορετικές γεύσεις στο μαγαζί. Έχει τόστ σε σχήμα κορεατικού νομίσματος σε 6 διαφορετικές γεύσεις, cosmic jars σε 4 διαφορετικές γεύσεις, γιαπωνέζικα γλυκάκια σε ρολό σε τρεις διαφορετικές γεύσεις και έχει και 6 διαφορετικές γεύσεις από τα mochi taiyaki, τα γνωστά σε όλους μας bungeoppang, τα ψαράκια με γέμιση που βλέπουμε στις σειρές. Αυτό το σνακ δεν είναι κορεατικό, αλλά οι ρίζες του είναι στην Ιαπωνία και μεταφέρθηκε και στην Κορέα. Από αυτό το ψαράκι έχει και χορτοφαγικό. Από ροφήματα έχει και από άλλες ασιατικές χώρες και έχει καφέ και τσάι. Έχει και το dalgona που έγινε μεγάλο σούσουρο και μοιάζει με τον δικό μας φραπέ. Επίσης, θα βρείτε φρουτώδες τσάι σε διάφορες γεύσεις που φαίνονται εντυπωσιακά, έχει τα δύο ροφήματα του καταστήματος, αλλά και τα Boba Milk Tea.

Μίλησα με τον ιδιοκτήτη της καφετέριας και μου είπε ότι το όραμά του ήταν να φτιάξει μια διαφορετική καφετέρια που θα τραβήξει το ενδιαφέρον του κόσμου με τις πρωτότυπες συνταγές του. Πίστευε ότι η πόλη χρειαζόταν κάτι άλλο και ο κόσμος το ζητούσε. Να σημειώσω ότι είναι ο ιδιοκτήτης που έχει και τα Asian House, τα γνωστά ασιατικά εστιατόρια στη Θεσσαλονίκη και ο ίδιος ως σεφ εστιάζει κυρίως στην Ασία, αλλά προσαρμόζει τις συνταγές στα ελληνικά δεδομένα. Η αρχική του σκέψη ήταν να λειτουργεί το κατάστημα από τις 8:00-21:00, αλλά βλέποντας ότι ο κόσμος ήθελε να κάτσει περισσότερο και έρχονταν συνέχεια και άλλοι, αποφάσισαν να διευρύνουν το ωράριο ως τις 23:00 και εκεί έχουν προσθέσει και ποτό, το γνωστό σε όλους μας σότζου. Επίσης, μου εκμυστηρεύτηκε ότι μελετάνε και άλλες ιδέες και θα προσθέσουν κι άλλα σνακ και ροφήματα στην πορεία. 

Μερικές ενδιαφέρουσες γωνιές στο κατάστημα Moonkiz.

Από την επίσκεψή μου στο κατάστημα, η εμπειρία μου ήταν θετική. Μου άρεσε ο χώρος. Ήταν απλός και συνάμα ιδιαίτερος. Φαίνεται ότι έχει να σου προσφέρει κάτι διαφορετικό. Αγάπησα τη hangeul (κορεατική γραμματοσειρά) που έβλεπα παντού, αλλά και την ιστορία που χρειάστηκε για να στηριχτεί πάνω της το κατάστημα. Είχε έναν φουσκωτό κούκλο που στέκονται οι περισσότεροι για να βγουν μια φωτογραφία. Βγήκα κι εγώ. Μου άρεσαν οι μικρές γωνιές που είχε για παρέες των δύο ατόμων, αλλά και κάποιες άλλες γωνιές για περισσότερα άτομα. Μάλιστα, ονόμασαν τα σημεία ως η γωνιά του bingsu, η γωνιά του taiyaki και πάει λέγοντας. Τα καθίσματα δε θα τα έλεγα ακριβώς άνετα, αλλά δε χαλάστηκα. Οι συνταγές δεν ήταν ακριβώς κορεατικές ή ασιατικές, γιατί οι περισσότερες είχαν και ένα ελληνικό άγγιγμα. Για παράδειγμα τα ψαράκια βάφλες είχαν ως γέμιση μπουγάτσα. Όχι την αλμυρή μπουγάτσα, αλλά αυτή με την κρέμα και την κανέλα. Οι τιμές ήταν λίγο τσιμπημένες και οι γεύσεις δε θα έλεγα ότι ήταν κάτι εξαιρετκό, αλλά σίγουρα δεν τα δοκίμασα όλα. Επίσης, έχει προς πώληση διάφορα προϊόντα (φαγώσιμα και μη) με τις φατσούλες των έξι φίλων και όχι μόνο και εδώ είναι λίγο ακριβούτσικα.

Τα αλμυρά και γλυκά σνακ είναι εδώ.
 

Δε δοκίμασα κάποιο ρόφημα, αλλά τίμησα τα υπόλοιπα. Για παράδειγμα, πήρα το τοστ με μοτσαρέλα και gochujang και το έφτιαξαν μπροστά μου. Η καυτερή σως έκανε τη διαφορά κι έδωσε μια άλλη νότα στο τοστ που είναι και ωραίο/πρωτότυπο εμφανισιακά. Επίσης, πήρα τα ψαράκια και είπα να δοκιμάσω τρεις διαφορετικές γεύσεις. Έτσι, επέλεξα τη γέμιση λεμόνι, μπουγάτσα και και αυτή με τα κόκκινα φασόλια που είναι κοντά στην αυθεντική συνταγή. Εδώ θα πω ότι μου άρεσε τόσο αυτή με το λεμόνι, όσο και αυτή με την μπουγάτσα, αλλά δεν ήταν κάτι ξεχωριστό. Ήταν σαν να έτρωγα μια λεμονόπιτα και μια μπουγάτσα. Η διαφορά ήταν στο σχήμα. Το ψαράκι με τη γέμιση κόκκινου φασολιού το άφησα, το έδωσα στους δικούς μου και δεν το άρεσε κανένας. 

Τα γιαπωνέζικα γλυκάκια που δοκίμασα.

Πάμε παρακάτω και πάμε στο γλυκό. Πήρα και τις τρεις γεύσεις από τα Japanese Roll Cakes και τολμώ να πω ότι ήταν αυτό που μου άρεσε περισσότερο. Για παράδειγμα, αυτό με τη γεύση μάνγκο και φιστίκι ήταν φοβερό. Η γεύση εξαιρετική, δε σε λίγωνε. Είχε ωραιότατο παντεσπάνι και το φρουτάκι μέσα. Αυτό το αγαπήσαμε οικογενειακώς. Από την άλλη, ήταν καλό κι εκείνο με το κόκκινο φασόλι και matcha, αλλά δε μας πολυάρεσε αυτό με τη σοκολάτα και τη φράουλα. Ήταν ίδιο με τις πάστες που υπάρχουν στα διάφορα ελληνικά ζαχαροπλαστεία. 

 Το βίντεο που τράβηξα έχει ανέβει στο TikTok και είναι αυτό εδώ: https://vm.tiktok.com/ZNewf76NV/

Αν έχετε κάποια απορία, μη διστάσετε να με ρωτήσετε. 

 

Photos & text: Korean Dramas (Greek Fans)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνέντευξη με τον Alex Hafner, ηθοποιό στο "When The Stars Gossip"

  Συνέντευξη με τον Alex Hafner που βλέπουμε στo Κ-drama "When The Stars Gossip" ως Santi.   Τhe English translation follows immed...