Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023

Η ιστορία του "Goryeo-Khitan War"

 

Η επίσημη αφίσα της σειράς 32 επεισοδίων "Goryeo-Khitan War". Photo: KBS

Η σειρά “Goryeo-Khitan War” είναι μια εντυπωσιακή παραγωγή του KBS για το 2023, που ανυπομονούμε για τα επόμενα επεισοδια κάθε εβδομάδα. Η ιστορία είναι οικεία για τους Έλληνες και αισθάνθηκα την ανάγκη και το ενδιαφέρον να σκαλίσω λίγο παραπάνω γι’ αυτή τη σειρά που μας συγκλόνισε οικογενειακώς.

Το Goryeo–Khitan War είναι μια κορεατική τηλεοπτική σειρά που βασίζεται στο κορεατικό μυθιστόρημα Goryeo-Khitan War: Sweet Rain in the Winter του 2018 του Gil Seung-soo. Η σειρά αφηγείται την ιστορία του βασιλιά Hyeonjong του Goryeo (Kim Dong-jun) που ενώνει το Goryeo υπό την ανεκτική ηγεσία του, οδηγώντας τον πόλεμο εναντίον των Khitans στη νίκη, μαζί με τον Gang Gam-chan (Choi Soo-jong), τον πολιτικό μέντορα του βασιλιά και αρχιστράτηγο του στρατού του Goryeo.

Ο πόλεμος Goryeo-Khitan ήταν μια σειρά συγκρούσεων του 10ου και 11ου αιώνα μεταξύ της δυναστείας Goryeo της Κορέας και της δυναστείας Liao υπό την ηγεσία των Khitan της Κίνας κοντά στα σημερινά σύνορα μεταξύ Κίνας και Βόρειας Κορέας.

Η δυναστεία Liao, γνωστή και ως Αυτοκρατορία Khitan, ήταν μια αυτοκρατορική δυναστεία της Κίνας μεταξύ 916 και 1125, κυβερνώμενη από τη φυλή Yelü του λαού Khitan. Ιδρύθηκε την περίοδο της κατάρρευσης της δυναστείας των Tang, στη μεγαλύτερη έκτασή της κυβέρνησε στη βορειοανατολική Κίνα, στο Μογγολικό Οροπέδιο, στο βόρειο τμήμα της Κορεατικής Χερσονήσου, στα νότια τμήματα της ρωσικής Άπω Ανατολής και στο βόρειο άκρο της Βόρειας Κίνας.

Η ιστορία των Khitans χρονολογείται από τον 4ο αιώνα. Ο λαός κυριαρχούσε σε μεγάλο μέρος της βόρειας Κίνας, της Μαντζουρίας και του Μογγολικού Οροπεδίου. Στη συνέχεια, ίδρυσαν τη δυναστεία Liao και τη Δυτική δυναστεία Liao.

Οι σχέσεις Goryeo-Khitan

Η δυναστεία Liao κατέκτησε το Balhae το 926 και οι πρόσφυγες από το Balhae αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν νότια και προσχώρησαν στη νεοϊδρυθείσα δυναστεία Goryeo. Όταν το Balhae έπεσε στους Khitan λίγα χρόνια αργότερα, ο βασιλιάς Taejo αγκάλιασε τους πρόσφυγες από το Balhae και ακολούθησε μια πολιτική βόρειας επέκτασης (πιθανώς έγινε δυνατή, επειδή απουσίαζε το ισχυρό βασίλειο Goguryeo). Το 942, οι Khitan έστειλαν 50 καμήλες στο Goryeo, αλλά αυτή τη φορά ο Taejo αρνήθηκε το δώρο, εξόρισε τον απεσταλμένο σε ένα νησί και έβαλε τις καμήλες να πεθάνουν από την πείνα.

Μερικές ιστορικές πληροφορίες για τα πρόσωπα:
O Baek Sung Hyun υποδύθηκε τον βασιλιά Mokjong. Photo: Actor's Instagram (Source)

 Ο βασιλιάς Mokjong (980 - 1009) έχει καταγραφεί στα ιστορικά βιβλία ως ομοφυλόφιλος και γι' αυτό τον λόγο έμεινε άτεκνος παρά το γεγονός ότι ήταν παντρεμένος με τη βασίλισσα Seonjeong. Τα χρόνια χωρίς κληρονόμο για τον θρόνο, δημιούργησε σούσουρο και μια επιτακτική ανάγκη για απόγονο και από τη μητέρα του. Τελικά, ο στρατιωτικός Kang Cho έκανε πραξικόπημα και έστειλε τον βασιλιά σε εξορία στο Chungju, όπου στη διαδρομή δολοφονήθηκε στην ηλικία των 28.

O Kim Dong Jun υποδύεται τον βασιλιά Hyeonjong. Photo: Actor's Instagram (Source

Ο Hyeonjong του Goryeo (992 – 1031) ήταν ο 8ος ηγεμόνας της δυναστείας

του Goryeo της Κορέας. Ήταν εγγονός του βασιλιά Taejo. Διορίστηκε από τον στρατιωτικό Kang Cho, ο οποίος έκανε πραξικόπημα και κατέληξε να δολοφονήσει τον τότε βασιλιά, για να βάλει στη θέση του τον Hyeonjong. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, το Goryeo πολέμησε δύο φορές ενάντια στη δυναστεία Khitan Liao. Εν τω μεταξύ, ο Hyeonjong διέταξε να γίνει η συλλογή της Tripitaka Koreana, η οποία ήταν 6.000 τόμοι και ξεκίνησαν οι εργασίες το 1011. Είναι η πράξη του σκαλίσματος των ξύλινων πλίνθων που θεωρήθηκε ότι ήταν ένας τρόπος να επιφέρει μια αλλαγή στην τύχη επικαλούμενος τη βοήθεια του Βούδα. Η Tripiṭaka Koreana ή Palman Daejanggyeong ("Ογδόντα χιλιάδες Tripiṭaka") είναι μια κορεατική συλλογή των Tripiṭaka (βουδιστικές γραφές και η σανσκριτική λέξη για "τρία καλάθια"), τυπωμένα σε 81,258 ξύλινα τεμάχια του 13ου αιώνα. Είναι η παλαιότερη άθικτη έκδοση του βουδιστικού κανόνα σε γραφή Hanja (γραφή με κινεζικούς χαρακτήρες). Περιέχει 1.496 τίτλους, χωρισμένους σε 6.568 βιβλία, που εκτείνονται σε 81.258 σελίδες, για συνολικά 52.330.152 χαρακτήρες Hanja.

O Choi Soo Jong υποδύεται τον Kang Kam-ch'an. Photo: screenshot by KBS Drama Classic YouTube channel

Ο Kang Kam-ch'an (948 – 1031) ήταν ένας Κορεάτης κυβερνητικός αξιωματούχος και στρατιωτικός διοικητής κατά τις πρώτες ημέρες της δυναστείας Goryeo (918–1392). Παρόλο που ήταν λόγιος και κυβερνητικός αξιωματούχος, ήταν περισσότερο γνωστός για τις στρατιωτικές του νίκες κατά τη διάρκεια του Τρίτου Πολέμου Goryeo-Khitan, όπου οι Khitan ηττήθηκαν από τον στρατό του Goryeo. Μόνο ο στρατηγός Xiao και λίγοι εναπομείναντες επιζώντες κατάφεραν να ξεφύγουν από την καταστροφική ήττα. Αυτή η μάχη είναι γνωστή ως Μάχη του Gwiju. Ο στρατηγός Kang επέστρεψε στην πρωτεύουσα και έγινε δεκτός ως ο ήρωας που έσωσε το βασίλειο. Μετά τον πόλεμο, το 1020, ο Kang αποσύρθηκε τόσο από τον στρατό όσο και από την κυβέρνηση για να ξεκουραστεί, αφού είχε αρχίσει να γερνάει. Διορίστηκε ως Ανώτατος Καγκελάριος το 1030, ένα χρόνο πριν από το θάνατό του και τάφηκε στο σύγχρονο Cheongju της Νότιας Κορέας.

                    O Ji Seung Hyun υποδύεται τον στρατηγό Yang Kyu. Photo: KBS (Source)
 

Ο Yang Kyu (; - 1011) ήταν Κορεάτης στρατιωτικός αξιωματούχος που υπηρέτησε κατά τη διάρκεια της δυναστείας του Goryeo. Πολέμησε στον Δεύτερο Πόλεμο Goryeo-Khitan. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του βασιλιά Mokjong, ο Yang Kyu υπηρέτησε ως διευθυντής του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Το 1010, κατά τη διάρκεια της εισβολής των Liao, ο Yang πήρε ανώτερο αξίωμα. Νίκησε τον στρατό του Liao στο Hŭnghwa-jin, αντιστεκόμενος στις εκκλήσεις για παράδοση και απέτρεψε την πτώση του φρουρίου. Ο στρατός του Liao εγκατέλειψε το Hŭnghwa-jin και στη συνέχεια νίκησαν τον στρατό 300.000 ανδρών του Kang Cho στο T'ongju (σημερινή κομητεία Sonchon).


 O Lee Won Jong υποδύθηκε τον Kang Cho. Photo: KBS (Source)

Ο Kang Cho (964 – 31 Δεκεμβρίου 1010) ήταν αξιωματούχος του Goryeo, ο οποίος υπηρέτησε υπό τον βασιλιά Mokjong του Goryeo και του Hyeonjong του Goryeo. Ήταν ο στρατιωτικός επιθεωρητής του Seobukmyeon, της βορειοδυτικής συνοριακής περιοχής στα σύνορα του Goryeo με τη δυναστεία Liao. Κατέλαβε την εξουσία, ανέτρεψε τον Mokjong και εγκατέστησε τον Hyeonjong ως βασιλιά στη θέση του. Όταν οι Liao εισέβαλαν στο Goryeo, αυτός αιχμαλωτίστηκε και στη συνέχεια σκοτώθηκε.

 

Η επίσημη αφίσα της σειράς 32 επεισοδίων "Goryeo-Khitan War". Photo: KBS

Τι θα γίνει παρακάτω:

Οι Khitans έστειλαν τον No Chŏn, έναν αιχμάλωτο αξιωματούχο του Goryeo, με πλαστό διάταγμα από τον Kang Cho ζητώντας από τον Yang να παραδώσει το φρούριο. Ο Yang αρνήθηκε, λέγοντας ότι έπαιρνε εντολές μόνο από τον βασιλιά και όχι από τον Kang. Μετά από αυτό, ο Yang άφησε το Hŭnghwa-jin με 700 άνδρες και ανασυντάχθηκε με 1000 άνδρες, που ανήκαν στον στρατό του Kang Cho, στο T'ongju. Με στρατό 1.700 ανδρών, ο Yang ανακατέλαβε το Kwakju, το σύγχρονο Chongju, από μια δύναμη Liao 6.000 ατόμων. Ο απελευθερωμένος άμαχος πληθυσμός των 7.000 μεταφέρθηκε στο T'ongju.

Μέχρι το 1011, ο στρατός του Liao είχε καταφέρει να καταλάβει την πρωτεύουσα του Goryeo, Kaegyong, ωστόσο ο βασιλιάς Hyeonjong είχε ήδη δραπετεύσει προς τα νότια. Οι Liao σχεδίασαν να φύγουν από το Goryeo, παίρνοντας μαζί τους αιχμαλώτους. Ο Yang επιτέθηκε στις δυνάμεις του Liao για να ελευθερώσει τους αιχμαλώτους. Στο Murodae, ο Yang νίκησε 2000 Khitans και απελευθέρωσε 2000 αιχμαλώτους. Στη συνέχεια πήγε στο Sŏngnyŏng, νίκησε 2500 Khitans και απελευθέρωσε 1000 αιχμαλώτους. Στο Yŏrich'am, οι δυνάμεις του Yang σκότωσαν 1000 Khitans και απελευθέρωσαν άλλους 1000 αιχμαλώτους. Στη συνέχεια, ο Yang συναντήθηκε με τον διοικητή του Kwiju, Kim Suk-hŭng, και μαζί οι δυνάμεις τους επιτέθηκαν στην εμπροσθοφυλακή του Liao στο Aejŏn. Ωστόσο, τους τελείωσαν τα βέλη, νικήθηκαν και σκοτώθηκαν στη μάχη. Συνολικά, τα στρατεύματα του Yang πολέμησαν 7 φορές σε ένα μήνα, σκοτώνοντας 6.500 εχθρούς και απελευθερώνοντας έως και 30.000 αιχμαλώτους. Επίσης, κατάσχεσαν διάφορα λάφυρα από τους στρατούς του Liao, όπως όπλα, άλογα και καμήλες.

Πρώτη εισβολή

Το 993, η δυναστεία Liao εισέβαλε στα βορειοδυτικά σύνορα του Goryeo με έναν στρατό που ο διοικητής των Liao ισχυρίστηκε ότι αριθμούσε 800.000. Μετά από ένα στρατιωτικό αδιέξοδο, ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κρατών, με αποτέλεσμα τις ακόλουθες παραχωρήσεις: το Goryeo να τερματίσει επισήμως όλες τις σχέσεις με τη δυναστεία Song, να αποτίσει φόρο τιμής στη δυναστεία Liao και να υιοθετήσει το ημερολόγιο του Liao. Μετά από διαπραγματεύσεις με τον διπλωμάτη του Goryeo, So Hui, το Goryeo ενσωμάτωσε επισήμως τη γη μεταξύ των συνόρων του Liao και του Goryeo μέχρι τον ποταμό Yalu, ο οποίος εκείνη την εποχή καταλαμβανόταν από τις φυλές Jurchen, (λαοί της Σιβηρίας, Μογγολίας και Κίνας, οι οποίοι ζούσαν ως κυνηγοί, κτηνοτρόφοι ημινομάδες ή γεωργοί) αναφέροντας ότι στο παρελθόν η γη ανήκε στο Goguryeo. Με τη συμφωνία αυτή οι δυνάμεις του Liao αποχώρησαν. Ωστόσο, το Goryeo συνέχισε να επικοινωνεί με το βασίλειο Song, έχοντας ενισχύσει την άμυνά του χτίζοντας φρούρια στα πρόσφατα αποκτηθέντα βόρεια εδάφη.

Δεύτερη εισβολή

Το 1009, ο στρατηγός Kang Cho έκανε ένα πραξικόπημα κατά του βασιλιά Mokjong, σκοτώνοντάς τον και εγκαθιδρύοντας στρατιωτική εξουσία. Η δυναστεία Liao επιτέθηκε με 400.000 στρατιώτες το 1010 και ο Kang Cho μπλόκαρε την πρώτη επίθεση του Liao, αλλά ηττήθηκε στη δεύτερη και εκτελέστηκε. Ο βασιλιάς Hyeonjong του Goryeo αναγκάστηκε να φύγει από την πρωτεύουσα, η οποία λεηλατήθηκε και κάηκε από το Liao στο Naju. Μη μπορώντας να αποφύγουν μια αντεπίθεση από τους ανασυγκροτημένους στρατούς του Goryeo, οι δυνάμεις του Liao αποχώρησαν. Στη συνέχεια, ο βασιλιάς του Goryeo μήνυσε για ειρήνη, αλλά ο αυτοκράτορας Liao απαίτησε να έρθει αυτοπροσώπως και επίσης να του παραχωρήσει βασικές συνοριακές περιοχές. Η αυλή του Goryeo αρνήθηκε τις απαιτήσεις του Khitan, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια δεκαετία εχθρότητας μεταξύ των δύο εθνών, κατά την οποία και οι δύο πλευρές οχύρωσαν τα σύνορά τους προετοιμάζοντας για έναν επικείμενο πόλεμο. Οι Liao επιτέθηκαν στο Goryeo το 1015 (νίκη των Κορεατών), το 1016 (νίκη των Khitans) και το 1017 (νίκη των Κορεατών).

Τρίτη εισβολή

Το 1018, οι Liao συγκέντρωσαν στρατό 100.000 στρατιωτών για να εισβάλει στο Goryeo. Κατά την προετοιμασία, ο στρατηγός Kang Kam-ch'an διέταξε να φράξουν ένα ρέμα στα ανατολικά του Heunghwajin. Όταν τα στρατεύματα του Liao διέσχισαν τον ποταμό Yalu, ο Kang Kam-ch'an άνοιξε το φράγμα και επιτέθηκε στα εχθρικά στρατεύματα με 12.000 έφιππους στρατιώτες, αιφνιδιάζοντάς τους. Από αυτή την ενέργεια, προκλήθηκαν σοβαρές απώλειες. Τα στρατεύματα του Liao κατευθύνθηκαν προς την πρωτεύουσα, αλλά ήρθαν αντιμέτωποι με σκληρή αντίσταση και συνεχείς επιθέσεις και αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν προς τα βόρεια. Κατά τη διάρκεια της υποχώρησης, 10.000 στρατιώτες του στρατού των Liao εξολοθρεύτηκαν από τον στρατό του Goryeo υπό τον Kang Min-cheom του Goryeo. Ο Kang Kam-ch'an και τα στρατεύματά του περίμεναν στο Gwiju και εξολόθρευσαν έναν μεγάλο αριθμό στρατιωτών του Liao. Μόλις μερικές χιλιάδες στρατιώτες του Liao επέζησαν μετά τη μάχη του Gwiju.

Η επίσημη αφίσα της σειράς 32 επεισοδίων "Goryeo-Khitan War". Photo: KBS
 

 Το Αποτέλεσμα

Τον επόμενο χρόνο, οι Liao συγκέντρωσαν έναν άλλο μεγάλο στρατό για μια άλλη εισβολή, αλλά καμία από τις δύο πλευρές δεν μπορούσε να κερδίσει μια αποφασιστική νίκη. Το 1020 ο βασιλιάς Hyeonjong συνέχισε να στέλνει φόρο τιμής και το 1022 οι Khitans αναγνώρισαν επίσημα τη νομιμότητα της βασιλείας του βασιλιά Hyeonjong. Την ίδια χρονιά, ένας απεσταλμένος των Khitan στάλθηκε στον βασιλιά Hyeongjong για να δείξουν ότι τον τιμούσαν και όταν αυτός πέθανε το 1031, ο διάδοχός του, Wang Heum είχε την ίδια μεταχείριση από την αυλή του Liao. Το Goryeo διέκοψε τις σχέσεις με το Song και οι Liao παραχώρησαν εδάφη γύρω από τον ποταμό Yalu στο Goryeo. Η σχέση μεταξύ της δυναστείας Liao και Goryeo θα παρέμενε ειρηνική μέχρι το τέλος της δυναστείας Liao.




Στη συνθήκη ειρήνης Goryeo-Liao που επισημοποιήθηκε το 1022, οι μόνοι όροι ήταν ότι ο βασιλιάς του Goryeo θα αναγνώριζε την υποτέλεια τους στο Liao και θα απελευθέρωνε τους απεσταλμένους του Liao, που είχαν φυλακίσει. Το Goryeo δεν είχε διπλωματικές σχέσεις με το Song μέχρι το 1070, με εξαίρεση μια απομονωμένη πρεσβεία το 1030. Η μοναδική πρεσβεία πιθανότατα σχετιζόταν με την εξέγερση του λαού Balhae στη δυναστεία Liao. Η εξέγερση ηττήθηκε γρήγορα από τους Khitans, οι οποίοι επέστρεψαν για να επιβάλουν τις υποχρεώσεις του Goryeo ως φόρου υποτελείας. Η δυναστεία Goryeo υιοθέτησε τον τίτλο βασιλείας του Liao τον τέταρτο μήνα του 1022. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Bielenstein, το Goryeo διατήρησε διπλωματικές σχέσεις με το Song, ο Hyeonjong διατήρησε τον δικό του τίτλο βασιλείας και τα δύο κράτη σύναψαν ειρήνη ως ίσα κράτη το 1022.

 Text: Wikipedia

Photos: KBS

Μετάφραση & επιμέλεια κειμένου: Korean Dramas (Greek Fans)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα κορυφαία K-dramas σε τηλεθέαση

  Chief Inspector, Photo credits: MBC Κατάφερα να βρω 106 Κορεάτικες σειρές, που κατάφεραν να ξεπεράσουν το φράγμα του 30% τηλεθέαση. Είμαι...