Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024

Ένα αριστούργημα που πρέπει να δούμε όλοι

 

32 επεισόδια μιας ιστορικής σειράς που αξίζει να δουν όλοι, αλλά υπάρχει μόνο με αγγλικούς υπότιτλους. (KBS)

Πριν από λίγο καιρό, η ιστορική και πολεμική σειρά “Goryeo-Khitan War” των 32 επεισοδίων έριξε αυλαία στο KBS και πραγματικά, μού άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Είναι ασφαλές να πω ότι αυτή η σειρά είναι η καλύτερη σειρά που έχω δει στη ζωή μου κι έχω δει 2.246 K-dramas μέχρι τώρα. Εν ολίγοις, βαθμολογώ τη συγκεκριμένη σειρά με ∞/10 και είναι η μόνη που το έχει πετύχει αυτό, αφού οι αμέσως επόμενες σειρές που αγάπησα πολύ είναι το City Hunter, το Scarlet Heart: Ryeo, το Defendant, το The Veil, το The Devil Judge, L.U.C.A: The Beginning, Weak Hero Class 1, My Dearest και πολλές άλλες.

Πλοκή (έχει spoilers):
Η ιστορία της σειράς βασίστηκε στο βιβλίο "Goryeo-Khitan War: Sweet Rain in The Winter" του συγγραφέα Gil Seung-soo, ο οποίος έκανε λεπτομερή έρευνα για να γράψει με ακρίβεια την ιστορία των τριών πολέμων μεταξύ του Goryeo και του Khitan και το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό. Παρόλο που ο συγγραφέας του βιβλίου εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την ανακρίβεια ορισμένων γεγονότων στα επεισόδια 17-19, κατάφερε να κρατήσει το ενδιαφέρον μου, αν και δεν το κρύβω ότι ενοχλήθηκα και παρακαλούσα να έρθουν οι Khitan και να πάρουν κεφάλια, για να σταματήσουν να χαριεντίζονται. Δεν ήξερα επακριβώς την ιστορία, αλλά κατάλαβα ότι κάποια στοιχεία δεν συνδέονταν καλά με τον προηγούμενο χαρακτήρα του βασιλιά, τον οποίο βρήκα υπερβολικό. Βλέπετε, τον είχα συνηθίσει με διαφορετικό χαρακτήρα και αυτή η απότομη αλλαφή φάνταζε παράλογη. Ο βασιλιάς συνήθιζε να ακούει τους συμβούλους του, αλλά σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα του, φάνηκε να διακατέχεται από ένα παράλογο εγωισμό και να κάνει ανόητες κινήσεις. Έτσι, έψαξα περισσότερο την ιστορία και είδα το άρθρο με τα λόγια του συγγραφέα.

Αν αφήσω αυτά τα επεισόδια στη λήθη, η σειρά θυμίζει υπερπαραγωγή. Ήταν γεμάτο δράση και οι σκηνές μάχης είναι τόσο εντυπωσιακές, όπως αυτές που βλέπουμε μόνο σε ταινίες. Όσο το έβλεπα, τσιμπούσα τον εαυτό μου για να βεβαιωθώ ότι έβλεπα σειρά και όχι ταινία. Στην πλοκή της σειράς, ο πόλεμος, η πολιτική και οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων παίζουν κυρίαρχο ρόλο. Δεν είδα κανένα ειδύλλιο, αν και υπήρχαν ζευγάρια που έδειχναν τη στοργή τους. Όμως, αυτό δεν αποτύπωσε το κύριο σώμα της ιστορίας. Έχει πολύ ενδιαφέρον να το παρακολουθήσετε αφού δεν έχουν υπάρξει άλλες σειρές ή ταινίες που να έχουν επικεντρωθεί σε αυτό το συγκεκριμένο κομμάτι των πολέμων, εκτός ίσως της σειράς Empress Cheonchu, η οποία επικεντρώθηκε στην αυτοκράτειρα και μητέρα του πρώτου βασιλιά, πριν ξεκινήσουν οι πόλεμοι μεταξύ Goryeo-Khitan.

Η ιστορία ξεκινά με τον ομοφυλόφιλο βασιλιά Mokjong, τον 7ο βασιλιά του Goryeo, που νοιάζεται για τους ανθρώπους του. Ένα στρατιωτικό πραξικόπημα και η δολοφονία του, αποτυπώθηκαν στα δύο πρώτα επεισόδια της σειράς και οδηγούν τον βασιλιά Hyeonjong στον θρόνο. Αυτός αναπτύσσει μια ειδική σχέση με τον κυβερνητικό αξιωματούχο, Gang Gam-chan, ο οποίος συμβουλεύει τον βασιλιά και γίνεται Γενικός Διοικητής στον τρίτο πόλεμο με τους Khitan, βοηθώντας με την καθοδήγησή του, να φτάσει το Goryeo σε έναν νικηφόρο πόλεμο.

Μετά το τέλος του πρώτου πολέμου, αριστοτεχνικά σκηνοθετημένες, είδα επικές σκηνές έντασης και δράσης. Όχι, μόνο στη μάχη σώμα με σώμα, αλλά και στα πολεμικά τεχνάσματα και τα πρόσωπα των ηρωών. Φυσικά, δεν μπορεί να περάσει ασχολίαστη η θυσία των στρατηγών, δοικητών και στρατιωτικών που πέθαναν πολεμώντας με γενναιότητα, ενώ είδαμε αμέτρητες θυσίες, θυελλώδεις ψυχές των ανθρώπων, αλλά και δειλούς προδότες, που συνέβαλαν στην καταστροφή της ίδιας της χώρας τους.

Από το 17ο επεισόδιο και μετά, που τελείωσε ο πρώτος από τους τρεις πολέμους, έχουμε την εσωτερική διαμάχη που συνήθως ακολουθεί μετά από έναν πόλεμο. Η δράση σχεδόν μηδενίζεται καθώς προσπαθεί να γίνει να χτιστεί ξανά από τις στάχτες της η χώρα. Στη συνέχεια, βλέπουμε τα πολιτικά παιχνίδια, που ήταν επίσης πολύ ενδιαφέροντα γιατί βλέπουμε και τις ψυχές των ανθρώπων: την απληστία, τον εγωισμό και πόσο ευάλωτοι είμαστε ως άνθρωποι. Αφού εξαφανιστούν αυτά τα περίεργα επεισόδια από το 17-19, αρχίζει να δείχνει ότι το επεισόδιο 20 επιστρέφει στην κανονική ροή της ιστορίας και κυλά με τις επόμενες στρατηγικές κινήσεις, τις σχέσεις των δύο βασιλείων, τον δεύτερο πόλεμο που πέρασε κάπως γρήγορα από τη σειρά και μετά οι ετοιμασίες και ο τρίτος πόλεμος με τον στρατό του Goryeo να επαναστατεί μετά από λάθος αποφάσεις του βασιλιά κι ενός κακού συμβούλου που επηρεάζει τον στρατό. Επιτέλους, ο βασιλιάς συνειδητοποιεί τα λάθη του, εξηγεί τους λόγους του και αποφασίζει να γίνει δυνατός και να τιμωρήσει αυτούς που το αξίζουν. Περιμένοντας να φτάσει ο στρατός για να προστατεύσει την Gaegyong (πρωτεύουσα) και τον εαυτό του, καλεί τον κόσμο για βοήθεια και σε μια πολύ συγκινητική στιγμή, βλέπουμε τον βασιλιά και την αυλή του να βγαίνουν με δάδες τη νύχτα για να κρατήσουν μακριά τους Khitan. Όμως, συγκινήθηκα περισσότερο όταν είδα τον κόσμο και τις γυναίκες του βασιλιά να φτάνουν με δάδες και να προβληματίζουν τους Khitan, με αποτέλεσμα να αποσυρθούν για να ανασυνταχθούν, καταφέρνοντας να κερδίσουν χρόνο.

Τα τελευταία επεισόδια έκλεισαν όπως ξεκίνησαν, δυναμικά με μια εντυπωσιακή σκηνή από τη μάχη του Gwilju που αντιπαρατίθεται με μια όμορφη λήψη ενός κίτρινου λουλουδιού. Η τελευταία σκηνή στο 32ο επεισόδιο, όπου ο βασιλιάς λούστηκε από το φως του ήλιου μέσα στο παλάτι και περπάτησε ανάμεσα από τους νεκρούς, ήταν απλά μαγική. Θα ήθελα επίσης να δω τον στρατηγό Yang Gyu, αλλά καταλαβαίνω ότι δεν ήταν τόσο κοντά στον βασιλιά.

 

Ο Ji Seung Hyun υποδύθηκε τον στρατηγό Yang Gyu που είδαμε στα πρώτα 16 επεισόδια της σειράς. (KBS)
 

Χαρακτήρες/Ηθοποιοί:

Η ερμηνεία του Ji Seung Hyun στον ρόλο του στρατηγού Yang Gyu ήταν ένας από τους καλύτερους ρόλους της σειράς. Κατάφερε να με συγκινήσει, να με κάνει να τον προσέξω και να νιώσω τη δύναμη της ψυχής του, εκτός από τη γενναιότητα και τις πολεμικές του ικανότητες. Τα βέλη που έριχνε κι έκαναν τα δάχτυλά του να ματώσουν, αλλά και τα σκασμένα χείλη του έμειναν ανεξίτηλα στην καρδιά μου, βλέποντας όλες τις κακουχίες και τη δύναμη της θέλησής του. Τα συναισθήματα έβγαιναν πηγαία και με συνεπήρε με την ερμηνεία του, προκαλώντας μου πολλά συναισθήματα, ενώ με αποτελείωσε στο 16ο επεισόδιο. Η στάση του σώματός του, δίπλα στον συμπολεμιστή του, και η εικόνα που κατέγραψε η κάμερα έδειξε έντονα το ανθρώπινο κόστος που υπάρχει πάντα σε έναν πόλεμο και πώς φτάνεις στη νίκη. Παρόλο που ήξερα πώς πήγαινε η ιστορία και ποια θα ήταν η κατάληξή του, συνειδητοποίησα ότι δεν ήμουν έτοιμη να τον αποχαιρετήσω ακόμα.

 

Ο Baek Sung Hyun (βασιλιάς Mokjong) και η Lee Min Young (αυτοκράτειρα Cheonchu) υποδύθηκαν τη μαμά και τον γιο στα πρώτα 2 επεισόδια της σειράς. (KBS)
Αγάπησα τον βασιλιά Mokjong, τον οποίο υποδύθηκε ο Baek Sung Hyun, παρόλο που εμφανίστηκε μόνο σε δύο επεισόδια. Παρά τη μικρή συμμετοχή του, μπόρεσε να τραβήξει την προσοχή μας με την παρουσία του και να μας δείξει πόσο προσιτός ήταν ως βασιλιάς με τον λαό του.

 

Ο Kim Dong Jun υποδήυθηκε τον βασιλιά Hyeonjong, ο οποίος αντικατέστησε τον πρώτο στο 3ο επεισόδιο. (KBS)
Αν αφαιρέσω αυτά τα τρία επεισόδια (17-19) από τη μνήμη μου, δε θα μπορούσα να αγνοήσω τον εξαιρετικό χαρακτήρα του βασιλιά Hyeonjong, που ενσαρκώνει ο Kim Dong Jun. Ήταν προφανές πόσο προσπάθησε ο νεαρός καλόγερος στα νέα του καθήκοντα ως βασιλιάς, καταφέρνοντας να γίνει σοφός. Με έπεισε η εξαιρετική του ερμηνεία γιατί τον είδα να ωριμάζει μέσα από τον ρόλο του. Τον είδα να μεταμορφώνεται από βασιλιάς- μαριονέτα σε δυναμικό και σοφό, που κατάλαβε τα λάθη του και έκανε μια στροφή 180 μοιρών χωρίς να φαίνεται περίεργο. Η σχέση του με τον Gang Gam-chan είναι κάτι παραπάνω από αδελφική. Θα την περιέγραφα ως γονιό με παιδί, που μοιάζει όμως και με αδέρφια. Ο δεύτερος συμβουλεύει και ο πρώτος ακούει και παίρνει αποφάσεις.

 

Ο Choi Soo Jong έπαιξε τον Gang Gam-chan, που έγινε διοικητής στον τρίτο πόλεμο. (KBS)
Οι ηθοποιοί που δεν είναι δημοφιλείς στο νεανικό κοινό εστιάζουν στην ποιότητα. Όπως ο Choi Soo Jong, που υποδύθηκε τον Gang Gam-chan, και τον είδα και σε άλλες ιστορικές σειρές παλιότερα. Το ακατέργαστο ταλέντο του ήταν εμφανές σε όλη τη σειρά, καθώς κατάφερε να με συνεπάρει, κάνοντάς το να φαίνεται ότι δεν έπαιζε απλώς έναν ρόλο αλλά ήταν ο αληθινός Gang Gam-chan, που υπήρξε και στην κορεατική ιστορία. Οι εκφράσεις του προσώπου του με έκαναν να νιώσω ότι είδα ένα ιστορικό πρόσωπο και όλα τα στάδια που πέρασε ως η φωνή της λογικής, αλλά και τα βασανιστήρια, ήταν απλά εξαιρετικά!

 

Οι Khitan Xiao Pai Ya και ο αυτοκράτορας Shengzong of Liao εναρκώθηκαν από τον Kim Tae Han & Kim Hyuk αντίστοιχα. (KBS)
Ωστόσο, οι ρόλοι των Khitan, του Xiao Pai Ya (Kim Tae Han) και του αυτοκράτορα Shengzong του Liao (Kim Hyuk) δεν πέρασαν απαρατήρητοι. Ο θυμός, η ανυπομονησία τους και όλα τα συναισθήματα που είχαν σε κάθε σκηνή, έβγαινε στα μάτια τους και τις κινήσεις τους, παρουσιάζοντας ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Ήταν αυτοί που έδωσαν ένταση στην όλη ιστορία και έκαναν τη σειρά πιο ενδιαφέρουσα, δείχνοντας και μια ανθρώπινη πλευρά του εχθρού. Ειδικά ο Xiao Pai Ya, που βλέπουμε να συμβουλεύει σοφά τον αυτοκράτορα πολλές φορές, αλλά και η σκηνή κατά τη διάρκεια του πρώτου πολέμου, που αφήνει τον Gang Gam-chan ελεύθερο, επιτρέποντας στη γυναίκα του να τον πάρει, έδειξαν την εξυπνάδα και τη σοφία του.

 

Αυτή η σειρά ήταν μια υπενθύμιση των παλιών ιστορικών σειρών που είχαν πολλά επεισόδια, πάνω από 32. και είχαν μια μαγική αύρα ποιότητας Αυτή όμως είχε και κάτι παραπάνω. Στόχος της ήταν να αποτυπώσει ένα κομμάτι της κορεατικής ιστορίας με σεβασμό στον θεατή, ακούγοντας τη φωνή του σχολιαστή να εξηγεί κάποιες πληροφορίες από τη συνέχεια κάποιων καταστάσεων και ηρώων.

Παρόλο που ενοχλούμαι όταν βλέπω κάποια λάθη ή ανακρίβειες στο σενάριο και ρίχνω τη βαθμολογία, εδώ δεν κρίθηκαν ικανά αυτά τα τρία επεισόδια που έχω ήδη αναφέρει για να μη θεωρήσω αυτή τη σειρά αριστούργημα, γιατί δεν μπορεί να θεωρηθεί τίποτα λιγότερο. Όταν είδα το πρώτο επεισόδιο, μου θύμισε σκηνές από παλιότερες ιστορικές σειρές που εκτιμώ, όπως το God Of War και μου άνοιξε την όρεξη για περισσότερες σειρές σαν αυτή.

 Original article: https://honoraryreporters.korea.net/board/detail.do?articlecate=1&board_no=18093&tpln=1 

Translation/edit: Korean Dramas (Greek Fans)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα κορυφαία K-dramas σε τηλεθέαση

  Chief Inspector, Photo credits: MBC Κατάφερα να βρω 106 Κορεάτικες σειρές, που κατάφεραν να ξεπεράσουν το φράγμα του 30% τηλεθέαση. Είμαι...